szombat, március 5

A SZABAD AKARAT



“Az élet olyan, mint egy kártyajáték. A kiosztott lapok adottak, de ahogy játszod őket, az szabad akarat.”
(Jawaharlal Nehru)
A fenti idézet tömören, ugyanakkor nagyon pontosan  fogalmazza meg  a lényeget:  adott keretek között, meghatározott szabályok szerint éljük az életünket, a döntés azonban a mi kezünkben van.
A választás a mienk:  milyen módon, egyszerűen vagy bonyolultan oldjuk meg a konfliktusainkat, (esetleg kerüljük el, seperjük a szőnyeg alá); a születésünk előtt magunknak meghatározott utunkat hogyan járjuk be: egyenesen, vagy kisebb nagyobb kerülőkkel.
A születés pillanatára felállított horoszkóp nemcsak az adott pillanatot, a születést  magát határozza  meg, hanem az egész életünkre kihat. Pillanatkép, melyre  mandalaként is tekinthetünk.
A horoszkópmandala az analógiák nyelvén, képszerűen mutatja meg számunkra , mit kell megélnünk.
Az analógiák ismerete segít nekünk abban, hogyan tudjuk mindezt a lehető legkevesebb sérüléssel megélni,hogy a lehetőségek mellett ne menjünk el, figyeljünk oda, és jól használjuk fel azokat.
Van amikor nincs mit tennünk el kell fogadni a kudarcokat, fel kell vállalni a nehézségeket, ilyenkor a horoszkópban azt keressük, hogy honnan várható segítség, hogyan tudjuk feldolgozni a történéseket, és milyen fejlődési lehetőséget rejt az adott konfliktus.
Ezért fontos az, hogy a  személyes horoszkóp elemzés valóban “csak  egy ” konzultáció legyen ne pedig  jóslás, illetve tanácsadás.
Az asztrológusnak nem szabad a hozzáforduló helyett megoldani az adott szituációt, hiszen ezzel elveszi tőle a szabad akarat szerinti választás lehetőségét.  Az analógiák rendszerén belül kell segíteni dönteni, a lehetőségeket  ismertetni.




A fenti filmrészlet azonkívül , hogy a szabad akarat kérdését egy nagyon érdekes szempontból világítja meg, az analógiák szempontjából is érdekes.